Kauppakirja, autopaikka

Laadi asiakirja
Tietoa asiakirjasta

Autopaikan hallintaan oikeuttavat osakkeet myydään yleensä joko asunnon kaupan yhteydessä tai sijoitusmielessä. Varsinkin suurkaupunkien keskuksissa autopaikoista on pulaa ja autopaikka on erinomainen sijoituskohde.

Kuinka Sopimustieto toimii?
Laadi asiakirjat helposti ja nopeasti pikavalinnoilla Laadi asiakirjat helposti ja nopeasti pikavalinnoilla Helppous
Voit kysyä juristeiltamme reaaliaikaisesti neuvoja Voit kysyä juristeiltamme reaaliaikaisesti neuvoja Tuki
Allekirjoitat sähköisesti ja arkistoit automaattisesti Allekirjoitat sähköisesti ja arkistoit automaattisesti Viimeistely
Yli 80 000 käyttäjää luottaa Sopimustietoon
Mestis
Oikotie
Puuilo
Sanoma

Lisätietoa asiakirjasta

Mikä on autopaikkaosake?

Autopaikan hallinta kuuluu yleensä taloyhtiölle (eli asunto-osakeyhtiölle), joka jakaa paikat osakkaidensa käyttöön esimerkiksi vuorojärjestyksessä. Taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä on vaihtoehtoisesti voitu määritellä autopaikat kokonaan erillisiksi autopaikkaosakkeiksi eli osakemuotoisiksi autopaikoiksi, jotka voidaan myydä ja ostaa erikseen. Autopaikkaosakkeeseen liittyy yleensä myös erillinen hoito- ja rahoitusvastike yhtiölle.

Autopaikkaosakkeen omistajalla on oikeus itsenäisesti päättää, miten hän autopaikkaansa hyödyntää. Omistaja voi esimerkiksi vuokrata tai myydä oman osakkeensa.

Sovi kaupasta kirjallisesti ja vältä jälkikäteiset epäselvyydet

Autopaikan kauppa katsotaan lainsäädännön näkökulmasta irtaimen kaupaksi, joka voidaan toteuttaa vapaamuotoisesti. Autopaikkaosakkeen kauppakirja kannattaa kuitenkin aina laatia kirjallisesti, jotta voit välttää jälkikäteisen riitelyn. Kun ehdot ovat kirjallisessa muodossa, on niihin vetoaminen huomattavasti helpompaa ja yksiselitteisempää kuin jos kaupasta olisi sovittu suullisesti.

Sopimustiedon autopaikkaosakkeen kauppakirja sisältää malliehdot esimerkiksi seuraaviin tilanteisiin:

  • Kaupan kohde – autopaikka, autotalli, autohallipaikka tai autokatospaikka
  • Kauppahinta
  • Maksuehdot
  • Omistusoikeuden siirtyminen
  • Pysäköintioikeus eli hallintaoikeus
  • Vuokrasopimus ja vuokratuotto
  • Varainsiirtovero

Allekirjoita vaivattomasti sähköisellä allekirjoituksella

Palvelussa voit allekirjoittaa autopaikkaosakkeen kauppakirjan sähköisesti joko tietokoneellasi tai puhelimellasi. Samalla osapuolille jää automaattisesti digitaalinen kappaleensa allekirjoitetusta kauppakirjasta.

Laadi asiakirja