Alivuokrasopimus, asuinhuoneisto

Laadi asiakirja
Tietoa asiakirjasta

Alivuokrasuhteessa vuokralainen tai huoneiston omistaja vuokraa osan huoneistosta alivuokralaiselle jääden myös itse asumaan huoneistoon. Alivuokrasopimus on syytä laatia kirjallisena.

Kuinka Sopimustieto toimii?
Laadi asiakirjat helposti ja nopeasti pikavalinnoilla Laadi asiakirjat helposti ja nopeasti pikavalinnoilla Helppous
Voit kysyä juristeiltamme reaaliaikaisesti neuvoja Voit kysyä juristeiltamme reaaliaikaisesti neuvoja Tuki
Allekirjoitat sähköisesti ja arkistoit automaattisesti Allekirjoitat sähköisesti ja arkistoit automaattisesti Viimeistely
Yli 80 000 käyttäjää luottaa Sopimustietoon
Mestis
Oikotie
Puuilo
Sanoma

Lisätietoa asiakirjasta

Mitä on alivuokraaminen ja milloin siihen on mahdollisuus?

Alivuokrasuhteessa vuokralainen vuokraa osan huoneistosta edelleen alivuokralaiselle jääden myös itse asumaan huoneistoon. Asuinhuoneiston alivuokraukseen ei tarvita päävuokranantajan lupaa, mikäli alivuokralaisen hallintaan tulee enintään puolet huoneistosta eikä alivuokrauksesta koidu alkuperäiselle vuokranantajalle huomattavaa haittaa.

Alivuokralainen maksaa vuokransa alivuokranantajalle

Vuokrasuhde syntyy alivuokratapauksessa alivuokranantajan ja alivuokralaisen välille. Alivuokralainen ei vastaa päävuokralaisen tekemisistä tai vuokranmaksusta tämän omalle vuokranantajalle (päävuokranantajalle).

Kirjallinen alivuokrasopimus turvaa oikeutesi

Laadi alivuokrasopimus aina kirjallisena, jotta kumpikin osapuoli on tietoinen oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan. Jos esimerkiksi asunnon kunto ja vuokrauksen kesto on ilmaistu sopimuksessa, on niitä myöhemmin paljon vaikeampi riitauttaa.

Mikä on Sopimuskone? Miten laadin sillä asunnon alivuokrasopimuksen?

Sopimuskoneella laadit kirjallisen ja luotettavan alivuokrasopimuksen helpoiten. Sopimuskoneen muuntuva alivuokrasopimuksen pohja sisältää kymmeniä juristiemme laatimia malliehtoja, joista voit hiirenklikkauksin valita omaan sopimukseesi sopivat. Tarvittaessa voit kirjoittaa myös omia sisältöjäsi. Kysymys ei ole siis yksittäisestä pohjasta tai lomakepohjasta, vaan älykkäästä alivuokrasopimusmallista, joka muuntuu käyttötarpeittesi mukaan.

Mitä kohtia Sopimuskoneen alivuokrasopimuksen malli sisältää?

Alivuokrasopimusmallimme sisältää lainsäädäntöön pohjautuvat muotoilut muun muassa näihin kohtiin:

  • Vuokrakohde
  • Vuokra-aika
  • Vuokranmaksu
  • Vuokran tarkistaminen
  • Vuokravakuus
  • Tupakointikielto
  • Lemmikkieläinten kielto

Voit kirjoittaa myös omia sisältöjäsi.

Mitä alivuokralaisella on oikeus tietää päävuokrasopimuksesta?

Alivuokranantaja on velvollinen ilmoittamaan alivuokralaiselleen, mihin alivuokranantajan vuokraoikeus tai muu oikeus käyttää huoneistoa ja oikeus antaa osa huoneistosta vuokralle perustuu. Suurpiirteinen selvitysvelvollisuus on siis olemassa, mutta alivuokranantaja ei ole velvollinen selvittämään esimerkiksi oman vuokrasopimuksensa tarkkoja ehtoja alivuokralaiselle.

Vakuus enintään kolmen kuukauden vuokra

Asuntovuokrauksessa vuokralaisen tulee yleensä luovuttaa vuokranantajalle vakuus, joka jää tälle, jos vuokralainen ei täytä velvoitteitaan. Suojeltavia velvoitteita ovat erityisesti vuokramaksu ja huoneiston riittävä kunnossapito. Vakuus kannattaa ottaa. Ehto, jonka mukaan vuokralaisen on annettava suurempi kuin kolmen kuukauden vuokran määrää vastaava vakuus, on kuitenkin mitätön. Tämä sääntö on sama sekä päävuokra- että alivuokrasuhteissa.

Vuokran tarkistamiseen kannattaa varata mahdollisuus alivuokrasuhteessakin

Jos on syytä odottaa, että alivuokrasuhteesta tulee pidempi, kannattaa alivuokranantajan pidättää itselleen oikeus tarkistaa vuokraa tietyin väliajoin. Tällöin on sovittava myös perusteesta, jolla vuokraa voidaan korottaa. Tyypillisesti vuokraa tarkistetaan vuosittain esimerkiksi elinkustannusindeksin perusteella. Sopimuskoneen alivuokrasopimuksen malli sisältää vakioehdot tähän.

Viimeistele alivuokrasopimuksesi sähköisellä allekirjoituksella

Kun olet saanut asiakirjasi valmiiksi, allekirjoita se sähköisesti. Kutsu sitten sopijakumppanisi tekstiviestillä tai sähköpostitse tarkastamaan alivuokrasopimus. Hän voi hyväksyä sopimuksen vastaavasti sähköisellä allekirjoituksellaan, minkä jälkeen molemmille osapuolille jää oma digitaalinen kappaleensa sopimuksesta.

Laadi asiakirja