Lahjakirja, kiinteistö

Laadi asiakirja
Tietoa asiakirjasta

Jos haluat antaa tai vastaanottaa kiinteistön lahjana, tarvitset toimenpiteeseen lahjankirjan. Lahjakirja tarvitaan Maanmittauslaitosta varten, koska kiinteistön luovutus ns. määrämuotoisena oikeustoimena edellyttää kirjallista luovutuskirjaa.

Kuinka Sopimustieto toimii?
Laadi asiakirjat helposti ja nopeasti pikavalinnoilla Laadi asiakirjat helposti ja nopeasti pikavalinnoilla Helppous
Voit kysyä juristeiltamme reaaliaikaisesti neuvoja Voit kysyä juristeiltamme reaaliaikaisesti neuvoja Tuki
Allekirjoitat sähköisesti ja arkistoit automaattisesti Allekirjoitat sähköisesti ja arkistoit automaattisesti Viimeistely
Yli 80 000 käyttäjää luottaa Sopimustietoon
Mestis
Oikotie
Puuilo
Sanoma

Lisätietoa asiakirjasta

Lahjakirja on pakollinen

Jos haluat antaa tai vastaanottaa kiinteistön lahjana, tarvitset toimenpiteeseen lahjankirjan. Lahjakirja tarvitaan Maanmittauslaitosta varten, koska kiinteistön luovutus ns. määrämuotoisena oikeustoimena edellyttää kirjallista luovutuskirjaa. Julkisen kaupanvahvistajan on vahvistettava omistuksenvaihdos lahjoituksen osapuolten läsnäollessa.

Jos olet vastaanottanut tai antanut kiinteistön, lahjakirjan avulla voit yleisesti osoittaa, ettei kyseessä ole laina tai kauppa. Tämä pätee erityisesti silloin, kun lahjan rahallinen arvo on suuri tai lahja on sellaista irtainta omaisuutta, jota ei yleensä anneta pois.

Lahjakirjan laatiminen on helpointa Sopimuskoneella

Sopimuskoneella laadit pätevän ja laadukkaan lahjakirjan neljään eri tilanteeseen: 1) kokonaisen kiinteistön lahjoitukseen 2) määräalan lahjoitukseen 3) määräosan lahjoitukseen 4) rakennuksen lahjoitukseen, jossa samalla siirretään kohdekiinteistön tai määräalan vuokraoikeus lahjansaajalle. Lahjoitus voi maa-alueen ohella sisältää rakennuksia.

Muista lahjavero

Lahjansaajan on syytä huomioida lahjoituksesta seuraava lahjavero, jota tulee maksaa 5 000 euron arvoisista ja sitä arvokkaammista lahjoista.

Muista tarvittaessa myös ilmoitus maistraattiin

Huomaathan, että kun lahjoitus tehdään puolisolle tai muulle läheiselle henkilölle, tulee lahjoituksesta tehdä ilmoitus maistraattiin, jotta lahjan kohteella olisi mahdollisuus saada suojaa lahjanantajan velkojilta hänen mahdollisessa maksukyvyttömyystilanteessaan.

Laadi asiakirja