Lahjakirja, tavara

Laadi asiakirja
Tietoa asiakirjasta

Tavanomaista suuremmista lahjoista on hyvä laatia kirjallinen lahjakirja. Kirjallinen muoto on välttämätön silloin, kun halutaan rajoittaa lahjansaajan puolison avio-oikeutta lahjaan.

Kuinka Sopimustieto toimii?
Laadi asiakirjat helposti ja nopeasti pikavalinnoilla Laadi asiakirjat helposti ja nopeasti pikavalinnoilla Helppous
Voit kysyä juristeiltamme reaaliaikaisesti neuvoja Voit kysyä juristeiltamme reaaliaikaisesti neuvoja Tuki
Allekirjoitat sähköisesti ja arkistoit automaattisesti Allekirjoitat sähköisesti ja arkistoit automaattisesti Viimeistely
Yli 80 000 käyttäjää luottaa Sopimustietoon
Mestis
Oikotie
Puuilo
Sanoma

Lisätietoa asiakirjasta

Lahjakirja on välttämätön jos haluat rajoittaa lahjansaajan puolison avio-oikeutta

Tavanomaisia lahjoja voi antaa vapaasti. Tavallista arvokkaammista lahjoista sen sijaan on järkevää tehdä erillinen lahjakirja. Lahjakirja on myös välttämätön silloin, kun halutaan rajoittaa lahjansaajan puolison avio-oikeutta lahjaan. Tällöin lahjakirjaan tarvitaan myös poikkeuksellisesti kahden todistajan allekirjoitukset.

Lahjakirja on syytä tehdä myös silloin, jos halutaan vaikuttaa siihen, onko lahja huomioitava saajan ennakkoperintönä vai ei.

Lahjakirjan sisältö

Lahjakirjaan merkitään yleensä ainakin lahjanantajan ja -saajan tiedot sekä näiden välinen mahdollinen sukulaisuussuhde sekä päiväys ja molempien allekirjoitukset.

Lahjakirjaan voidaan lisäksi sisällyttää muita ehtoja, kuten avio-oikeuden poissulkemista koskeva ehto ja hallintaoikeuden pidättämistä koskeva ehto. Hallintaoikeuden pidättäminen tarkoittaa, että lahjanantaja (tai muu hallintaoikeuden saaja) saa käyttää lahjoitettua omaisuutta ja saa myös omaisuudesta saatavan tuoton, esimerkiksi vuokratulon, vaikka lahjansaaja omistaa lahjoitetun omaisuuden. Lahjansaaja ei voi myydä lahjaa eteenpäin, ellei saa tälle hallintaoikeuden haltijan suostumusta.

Ilman lahjakirjaa tehty lahjoitus ei välttämättä sido lahjanantajan velkojia

Jos omaisuutta lahjoitetaan puolisolle tai muulle samassa taloudessa asuvalle, tulee lahjoituksesta tehdä ilmoitus Digi- ja väestötietovirastoon. Jos ilmoitusta ei ole tehty ja lahjanantaja velkaantuu, on velkojilla mahdollisuus ottaa lahja takaisin. Ilmoitusta ei tarvitse tehdä tavallisista, rahalliselta arvoltaan vähäisistä lahjoista.

Muista lahjaveroilmoitus suuremmissa lahjoissa

Jos lahjan arvo on 5 000 euroa tai enemmän taikka samalta lahjanantajalta kolmen vuoden aikana saatujen lahjojen yhteisarvo on 5 000 euroa tai enemmän, on lahjasta tehtävä lahjaveroilmoitus. Ilmoituksen voi tehdä myös sähköisesti.

Hallintaoikeuden pidätys vähentää maksettavan lahjaveron määrää. Lahjansaajan kannattaakin ilmoittaa hallinnan pidätyksestä lahjaveroilmoituksessa.

Laadi asiakirja