Takaussitoumus, vuokrasuhde

Laadi asiakirja
Tietoa asiakirjasta

Tällä asiakirjamallilla laadit takaussitoumuksen vuokrasuhdetta varten. Takaussitoumus tarkoittaa sitoumusta, jolla takaaja ottaa vastatakseen toisen henkilön velvoitteen eli käytännössä vuokranmaksun, joko omavelkaisesti tai toissijaisesti. Omavelkainen takaussitoumus on vuokrasuhteessa vuokranantajan kannalta edullisempi vaihtoehto.

Kuinka Sopimustieto toimii?
Laadi asiakirjat helposti ja nopeasti pikavalinnoilla Laadi asiakirjat helposti ja nopeasti pikavalinnoilla Helppous
Voit kysyä juristeiltamme reaaliaikaisesti neuvoja Voit kysyä juristeiltamme reaaliaikaisesti neuvoja Tuki
Allekirjoitat sähköisesti ja arkistoit automaattisesti Allekirjoitat sähköisesti ja arkistoit automaattisesti Viimeistely
Yli 80 000 käyttäjää luottaa Sopimustietoon
Mestis
Oikotie
Puuilo
Sanoma

Lisätietoa asiakirjasta

Takaussitoumus toimii korvikkeena rahavakuudelle

Vuokrasopimuksen velvoitteiden vakuudeksi voidaan ottaa rahavakuuden sijaan tai sen lisäksi toisen henkilön antama takaus. Vuokranantajan kannattaakin vuokrasopimuksessa edellyttää jonkinlaista vakuutta siltä varalta, ettei vuokralainen suoriudu vuokrasopimuksen mukaisista velvollisuuksistaan, joista tärkeimpänä on vuokranmaksu.

Takaussitoumus voi koitua myös vuokralaisen eduksi, sillä sen avulla maksukyvyltään epävarmempikin vuokralainen voi helpommin tulla valituksi vuokralaiseksi.

Vuokranantajan suositeltavaa käyttää omavelkaista takausta

Takaukset jaetaan takauslaissa toissijaisiin ja omavelkaisiin takauksiin. Omavelkainen takaus on vuokranantajan kannalta parempi vaihtoehto. Kun vuokrasopimuksen mukaan joku henkilö takaa omavelkaisesti vuokrasopimuksen velvoitteet, voi vuokranantaja vaatia sopimuksen mukaista suoritusta suoraan takaajalta ilman, että hänen täytyy ensin kääntyä vuokralaisen puoleen ja todeta tämä maksukyvyttömäksi.

Mikäli takaaja joutuu vastuuseen vuokralaisen velvoitteista, voi hän myöhemmin vaatia maksamaansa summaa takaisin velalliselta.

Takaajan vastuuta ei laissa rajoitettu

Toisin kuin vuokralaiselta vaadittavaa vakuutta, takaajan vastuuta ei ole laissa rajoitettu kolmen kuukauden vuokraa vastaavaan määrään, vaan se voi olla myös suurempi. Mahdollinen euromääräinen rajaus on siten kirjattava takaussitoumukseen. Euromääräinen rajaus voidaan kirjata vastaamaan esimerkiksi edellä mainittua kolmen kuukauden vuokraa.

Takaussitoumus on mahdollista antaa yhteisesti

Sopimustiedon takaussitoumusmallissa voit lisätä useampia takaajia, jotka antavat takauksen yhdessä. Jollei muuta ole sovittu, vastaa kukin takaaja tällöin yksinään koko päävelvoitteesta. Vuokranantaja voi siis kääntyä kenen tahansa takaajan puoleen ja vaatia tältä velvoitteen suorittamista. Vastuusta voidaan sopia toisinkin, esimerkiksi rajaamalla jokaisen takaajan vastuuta tiettyyn osaan päävelvoitteesta.

Helpoin tapa laatia juridisesti pätevä takaussitoumus

Sopimustiedon takaussitoumuksen malli soveltuu sekä asuinhuoneiston että liikehuoneiston vuokraan. Voit lopuksi hoitaa takaussitoumuksen allekirjoitukset hyödyntämällä sähköistä allekirjoitusta.

Laadi asiakirja