Nollatuntisopimus / muu vaihtelevan työajan työsopimus

Laadi asiakirja
Tietoa asiakirjasta

Vaihteleva työaika tarkoittaa järjestelyä, jossa työntekijän työaika vaihtelee työsopimuksen mukaisen vähimmäismäärän ja enimmäismäärän välillä tai työntekijä sitoutuu tekemään työtä työnantajalle töihin kutsuttaessa.

Kuinka Sopimustieto toimii?
Laadi asiakirjat helposti ja nopeasti pikavalinnoilla Laadi asiakirjat helposti ja nopeasti pikavalinnoilla Helppous
Voit kysyä juristeiltamme reaaliaikaisesti neuvoja Voit kysyä juristeiltamme reaaliaikaisesti neuvoja Tuki
Allekirjoitat sähköisesti ja arkistoit automaattisesti Allekirjoitat sähköisesti ja arkistoit automaattisesti Viimeistely
Yli 80 000 käyttäjää luottaa Sopimustietoon
Mestis
Oikotie
Puuilo
Sanoma

Lisätietoa asiakirjasta

Mikä tarkoittaa vaihteleva työaika? Entäpä nollatuntisopimus?

Vaihteleva työaika tarkoittaa järjestelyä, jossa työntekijän työaika vaihtelee työsopimuksen mukaisen vähimmäismäärän ja enimmäismäärän välillä tai työntekijä sitoutuu tekemään työtä työnantajalle töihin kutsuttaessa. Jos on sovittu, että viikoittainen työaika vaihtelee esimerkiksi 10–20 tunnin välillä, kysymys on vaihtelevasta työajasta.

Nollatuntisopimus on vaihtelevan työajan työsopimuksiin luokiteltava erityistapaus, jonka mukaan työnantaja ei takaa mitään työtunteja ja kutsuu työntekijän ainoastaan tarpeen mukaan töihin.

Vaihtelevalle työajalle ja nollatuntisopimuksille tulee olla perusteet

Nollatuntisopimusten kuten muidenkin vaihtelevan työajan työsopimusten sääntelyä kiristettiin vuonna 2018. Vaihtelevasta työajasta ei saa työnantajan aloitteesta sopia, jos sopimuksella katettava työnantajan työvoimatarve on kiinteä. Nollatuntisopimusta ei saa siis tehdä muuten vain tai ”varmuuden vuoksi”.

Työntekijän aloitteesta vaihtelevasta työajasta saa sopia rajoituksetta.

Miten laadin nollatuntisopimuksen helpoiten?

Sopimuskoneella laadit vaivatta tarpeisiisi nollatuntisopimuksen tai muun vaihtelevan työaikaehdon työsopimuksen. Voit laatia allekirjoitusvalmiin sopimuksen parhaimmillaan hiirenklikkauksin – tarkkaan kehitetyt malliehtomme muuntuvat tilanteesi mukaan. Kysymys ei ole siis perinteisestä yksittäisestä pohjasta tai lomakepohjasta, vaan älykkäästä nollatuntisopimuksen mallista, joka sisältää satojen eri pohjien ehdot ja mallisisällöt.

Sopimusmalli, joka taipuu satoihin eri tilanteisiin

Sopimuskone sisältää juristiemme laatimat malliehdot paitsi työaikaan, myös kymmeniin muihin työsuhteen oleellisiin seikkoihin. Malliehdot pohjautuvat työsopimuslakiin, työaikalakiin ja muuhun työlainsäädäntöön. Klikkaa sopimukseesi sopivat sisällöt esimerkiksi näihin liittyen:

  • Työsuhteen kesto
  • Koeaika
  • Etätyömahdollisuudet
  • Vuosiloma
  • Irtisanomisaika
  • Salassapito

Halutessasi voit muokata malliehtojamme tilanteeseesi sopivaksi tai lisätä omia ehtojasi.

Miten työntekijä voi hyväksyä Sopimuskoneella luonnostelemani työsopimuksen?

Voit lähettää toiselle osapuolelle tekstiviestillä tai sähköpostilla kutsun tulla tarkastelemaan valmistelemaasi sopimusta Sopimuskoneessa. Hän voi hyväksyä tarjouksen sähköisellä allekirjoituksellaan, joka kuuluu palveluumme.

Miten tekemäni sopimus arkistoituu?

Sopimuskoneessa kaikki sopimuksesi arkistoituvat automaattisesti yrityksesi omalle Sopimustilille, jolloin ne löytyvät jälkikäteen helposti eivätkä pääse katoamaan. Myös työntekijä saa oman sopimuskappaleensa vaivatta digitaalisessa muodossa.

Työnantaja, oikeutus vaihtelevaan työaikaan ei ole pysyvä

Vaihteleva työaika sopii monesti työnantajan intresseihin, koska se pienentää riskiä joutua pitämään työntekijää töissä hetkinä, jolloin työtä ei tosiasiallisesti ole tarjolla. Jos tällaisia hetkiä (tai päiviä) on paljon, nollatuntisopimus tai muu järjestely onkin perusteltu.

Mutta vaikka vaihtelevalle työajalle olisi alun alkaen ollut perusteet, tulee siitä tilanteen muuttuessa luopua. Jos toteutunut työaika edeltäneiltä kuudelta kuukaudelta osoittaa, että sovittu vähimmäistyöaika on alhaisempi kuin työnantajan todellinen työvoiman tarve, työnantajan on työntekijän pyynnöstä neuvoteltava työaikaehdon muuttamisesta vastaamaan todellista tarvetta.

Laadi asiakirja