Yksilöity valtakirja

Laadi asiakirja
Tietoa asiakirjasta

Helposti laadittava sähköinen valtakirja. Valtakirjalla voit valtuuttaa jonkun edustamaan itseäsi tai tekemään puolestasi sopimuksen tai muun oikeustoimen, kuten kaupan. Käytännössä valtuutettu tarvitsee aina kirjallisen valtakirjan osoittaakseen oikeutensa edustaa valtuuttajaa.

Kuinka Sopimustieto toimii?
Laadi asiakirjat helposti ja nopeasti pikavalinnoilla Laadi asiakirjat helposti ja nopeasti pikavalinnoilla Helppous
Voit kysyä juristeiltamme reaaliaikaisesti neuvoja Voit kysyä juristeiltamme reaaliaikaisesti neuvoja Tuki
Allekirjoitat sähköisesti ja arkistoit automaattisesti Allekirjoitat sähköisesti ja arkistoit automaattisesti Viimeistely
Yli 80 000 käyttäjää luottaa Sopimustietoon
Mestis
Oikotie
Puuilo
Sanoma

Lisätietoa asiakirjasta

Yksilöity valtakirja tiettyyn toimenpiteeseen

Valtakirjalla voit valtuuttaa valitsemasi henkilön edustamaan itseäsi tai tekemään puolestasi sopimuksen tai muun oikeustoimen, kuten kaupan.

Valtuutetun tekemä oikeustoimi sitoo päämiestä lähtökohtaisesti aina, jos se on tehty valtakirjan ehtojen mukaisesti. Jos olet siis antanut liian väljän valtakirjan ja ainoastaan kahden kesken ohjeistanut valtuutettua tekemään niin tai näin, on syytä muistaa, että sopimuksen toinen osapuoli ei välttämättä tule tietoiseksi tällaisesta ohjeistuksesta vaan toimii ainoastaan valtakirjassa asetetun kelpoisuuden mukaisesti. Valtakirjan sanamuotoihin on toisin sanoen syytä kiinnittää huomiota.

Valtakirja voidaan antaa yksittäisen oikeustoimen ohella myös ennalta määrittelemättömien oikeustoimien tekemiseen johonkin tiettyyn oikeustoimien ryhmään. Voit esimerkiksi valtuuttaa jonkun myymään kesäasuntosi huonekalut. Samalla voit rajata myytävät huonekalut niiden arvon perusteella tai esimerkiksi määritellä tarkemmin, kenelle ne voidaan myydä.

Useimmin vain kirjallinen valtakirja kelpaa

Vaikka myös suullisesti annettu valtuutus on joissakin tilanteissa pätevä, käytännössä valtuutettu tarvitsee lähes aina kirjallisen valtakirjan osoittaakseen oikeutensa edustaa valtuuttajaa. Esimerkiksi kiinteistön kaupassa vain kirjallinen valtakirja, jossa on yksilöity myytävä kiinteistö, on pätevä.

Yksilöity valtakirja sopii lähes mihin tahansa tilanteeseen

Valtakirja on mahdollista tehdä melkein mitä tahansa tilannetta varten. Se on käyttökelpoinen esimerkiksi jos valtuuttaja on estynyt sairauden tai matkan takia hoitamasta jotain asiaansa. Tavallisesti valtakirjaa käytetään esimerkiksi kaupankäynnissä tai noudettaessa postilähetystä toisen puolesta.

Nyt on kiire – mistä yksilöity valtakirja helpoiten?

Sopimuskoneen älykkäällä valtakirjapohjalla laadit pätevän valtakirjan 2–3 minuutissa. Voit allekirjoittaa valtakirjan sähköisesti ja lähettää sen suoraan vaikkapa valtuutetun puhelimeen. Molemmille jää automaattisesti oma digitaalinen kappaleensa valtakirjasta, eikä valtakirja pääse häviämään.

Valtuutuksen pätevyys ei edellytä todistajia

Valtakirjan pätevyys ei edellytä todistajia. Joskus todistajien allekirjoitukset voivat kuitenkin lisätä valtakirjan uskottavuutta muiden silmissä. Sopimuskoneen valtakirjamalli sisältää valmiit muotoilut todistajia varten, jos sellaisia poikkeuksellisesti tarvitaan.

Laadi asiakirja