Selvitys työsopimuksen irtisanomisesta tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla (perusteet ja vaihtoehdot) (englanniksi)

Laadi asiakirja
Tietoa asiakirjasta

Jos työnantaja on irtisanomassa työntekijän taloudellisella tai tuotannollisella syyllä, työnantajan on selvitettävä irtisanottavalle työntekijälle irtisanomisen perusteet ja vaihtoehdot niin hyvissä ajoin kuin mahdollista. Selvitys kannattaa antaa kirjallisesti, jotta työnantaja voi myohemmin todistaa täyttäneensä selvitysvelvollisuutensa.

Kuinka Sopimustieto toimii?
Laadi asiakirjat helposti ja nopeasti pikavalinnoilla Laadi asiakirjat helposti ja nopeasti pikavalinnoilla Helppous
Voit kysyä juristeiltamme reaaliaikaisesti neuvoja Voit kysyä juristeiltamme reaaliaikaisesti neuvoja Tuki
Allekirjoitat sähköisesti ja arkistoit automaattisesti Allekirjoitat sähköisesti ja arkistoit automaattisesti Viimeistely
Yli 80 000 käyttäjää luottaa Sopimustietoon
Mestis
Oikotie
Puuilo
Sanoma

Lisätietoa asiakirjasta

Helppokäyttöinen ilmoitusmalli

Jos työnantaja on aikeissa irtisanoa työntekijän taloudellisilla tai tuotannollisilla perusteilla, työnantajan on selvitettävä irtisanottavalle työntekijälle irtisanomisen perusteet ja vaihtoehdot ennen irtisanomista. Selvityksen rooli on lähinnä informatiivinen – työnantajalla ei ole varsinaista velvollisuutta neuvotella tekemästään ratkaisusta.

Tämä asiakirjamalli on englanniksi. Jos haluat tehdä selvityksen suomeksi, siihen on Sopimuskoneessa erikseen oma mallinsa.

Anna selvitys todisteellisesti

Selvitys on syytä antaa kirjallisesti ja todisteellisesti, jotta työnantaja voi jälkikäteisesti näyttää täyttäneensä selvitysvelvollisuutensa. Työsopimukset ja niiden irtisanomiset herättävät paljon tunteita, ja niistä riidellään alituisesti aina tuomioistuimissa asti.

Voit pyytää asiakirjaan selvityksen vastaanottajan allekirjoituksen Sopimuskoneen sähköisellä allekirjoituksella, jolloin tapahtumista jää aikaleimat ja muut tekniset todisteet tulevaisuuden varalta.


--------------------

Report of Dismissal on Financial and Production-Related Grounds (Grounds and Alternatives)

Clarification of the grounds and alternatives for termination

If the employer is dismissing an employee on financial and production-related grounds, the employer must clarify the grounds and alternatives for termination to the employee before their dismissal. The clarification is provided for information only – the employer does not have an actual obligation to negotiate on its decision.

The obligation does not apply to all companies

The clarification obligation does not apply to situations in which the employer is obligated by law, agreements or other binding regulations to negotiate on the grounds for termination with the employees or their representatives: in practice, this means co-operation negotiations. Therefore, the clarification obligation does not usually apply to companies with more than 20 employees (co-operation threshold).

Draw up the clarification in writing

You should issue the clarification in writing so that the employer can later demonstrate that it has fulfilled its clarification obligation. Sopimustieto’s electronic signature will serve as proof of appropriate clarification.

Delivered to the employee or employee representative

If the dismissal affects more than one employee, the clarification can be delivered to the employee representative. If a representative has not been elected, the clarification can be given to the employees collectively.

Laadi asiakirja