Asuinhuoneiston vuokrasopimuksen irtisanominen, vuokranantaja irtisanojana

Laadi asiakirja
Tietoa asiakirjasta

Vuokranantaja tarvitsee vuokrasopimuksen irtisanomiseen hyväksyttävän syyn. Hyväksyttäviä syitä ovat esimerkiksi huoneiston tarvitseminen omaan tai perheenjäsenen käyttöön taikka huoneiston myynti. Irtisanomisilmoitus on tehtävä kirjallisesti ja todisteellisesti.

Kuinka Sopimustieto toimii?
Laadi asiakirjat helposti ja nopeasti pikavalinnoilla Laadi asiakirjat helposti ja nopeasti pikavalinnoilla Helppous
Voit kysyä juristeiltamme reaaliaikaisesti neuvoja Voit kysyä juristeiltamme reaaliaikaisesti neuvoja Tuki
Allekirjoitat sähköisesti ja arkistoit automaattisesti Allekirjoitat sähköisesti ja arkistoit automaattisesti Viimeistely
Yli 80 000 käyttäjää luottaa Sopimustietoon
Mestis
Oikotie
Puuilo
Sanoma

Lisätietoa asiakirjasta

Vuokrasopimuksen irtisanominen vuokranantajan toimesta vaatii hyväksyttävän syyn

Vuokranantaja tarvitsee vuokrasopimuksen irtisanomiseen hyväksyttävän syyn. Hyväksyttäviä syitä ei ole kuitenkaan määritelty laissa, joten syyn hyväksyttävyys määräytyy tapauskohtaisesti. Hyväksyttäviä syitä voivat olla esimerkiksi huoneiston tarvitseminen omaan tai perheenjäsenen käyttöön taikka huoneiston myynti. Myös mikäli vuokralainen ja vuokranantaja eivät pääse sopimukseen vuokran korottamisen suuruudesta, voi vuokranantaja irtisanoa sopimuksen, kunhan hänen esittämänsä vuokrankorotus ei ole kohtuuton.

Vuokrasopimuksen irtisanominen edellyttää kirjallista ja todisteellista ilmoitusta

Irtisanomisilmoitus vuokralaiselle on tehtävä kirjallisesti ja todisteellisesti. Muussa tapauksessa irtisanominen on tehoton eli irtisanomista ei voida panna täytäntöön oikeusteitse. Todisteellinen irtisanominen onnistuu helpoiten Sopimustiedon irtisanomisilmoituksella. Irtisanomisilmoitus lähetetään vuokralaisen puhelimeen, ja vuokralainen kuittaa ilmoituksen sähköisellä allekirjoituksellaan. Hyödyntämällä Sopimuskonetta vältyt postittamiselta ja saantitodistuksen lähettämiseltä.

Vuokrasopimuksen irtisanomisaika on joko kuusi tai kolme kuukautta

Vuokranantajan irtisanoessa vuokrasopimuksen irtisanomisaika on kuusi kuukautta, jos huoneiston vuokrasuhde on välittömästi ennen irtisanomista kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään yhden vuoden. Alle vuoden kestävissä vuokrasopimuksissa irtisanomisaika on kolme kuukautta, ellei tätä pidemmästä irtisanomisajasta ole sovittu. Irtisanomisaikaa ei voida vuokranantajan ja vuokralaisen välisellä sopimuksella lyhentää.

Pääsääntöisesti irtisanomisaika alkaa sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu. Jos vuokrasopimuksen irtisanominen vuokranantajan toimesta tapahtuu esimerkiksi joulukuun 15. päivä ja irtisanomisaika on kuusi kuukautta, on sopimus voimassa vielä kesäkuun loppuun saakka.

Vuokrasopimuksen irtisanomisilmoituksen sisältö

Irtisanomisilmoituksessa on mainittava vuokrasuhteen päättymisajankohta ja irtisanomisen peruste. Näihin saat mallisisällöt Sopimustiedon irtisanomisilmoituksesta. Palvelu neuvoo sinua oikeiden lausekkeiden valinnassa ja saat lisätietoa kunkin kohdan merkityksestä.

Laadi asiakirja