Perinnöstä luopuminen, ilmoitus perittävälle

Laadi asiakirja
Tietoa asiakirjasta

Jos päätät hyväksyä perittävän testamentin tai muulla tavalla luopua oikeudestasi perintöön, luopumisilmoitus on mahdollista tehdä jo perittävän eläessä. Voit ilmoittaa haluttomuutesi esimerkiksi puolison omaisuuteen sekä jäämistön jakamattomaan hallintaan tällä asiakirjalla. Sekä testamentin hyväksyminen että luopumisilmoitus on tehtävä kirjallisesti.

Kuinka Sopimustieto toimii?
Laadi asiakirjat helposti ja nopeasti pikavalinnoilla Laadi asiakirjat helposti ja nopeasti pikavalinnoilla Helppous
Voit kysyä juristeiltamme reaaliaikaisesti neuvoja Voit kysyä juristeiltamme reaaliaikaisesti neuvoja Tuki
Allekirjoitat sähköisesti ja arkistoit automaattisesti Allekirjoitat sähköisesti ja arkistoit automaattisesti Viimeistely
Yli 80 000 käyttäjää luottaa Sopimustietoon
Mestis
Oikotie
Puuilo
Sanoma

Lisätietoa asiakirjasta

Perinnöstä luopuminen perittävän eläessä

Jos päätät hyväksyä perittävän testamentin tai muulla tavalla luopua oikeudestasi perintöön, luopumisilmoitus on mahdollista tehdä jo perittävän eläessä.

Kirjallinen ilmoitus

Luopumisilmoitus on tehtävä kirjallisesti. Luopumisilmoitus on osoitettava perittävälle, mutta perittävän hyväksyntä tai allekirjoitus ei ole luopumisen sitovuuden ehto. Pätevän luopumisilmoituksen laadit helpoiten Sopimuskoneella.

Oikeus lakiosaan

Rintaperillinen (perittävän lapsi, lapsenlapsi jne.) säilyttää luopumisesta huolimatta oikeutensa lakiosaan, jos hän ei ole saanut siitä kohtuullista vastiketta taikka jollei hänen puolisolleen tai jälkeläisilleen tule lakiosaa vastaavaa omaisuutta. Tämä koskee vain tilannetta, jossa lupuminen tehdään perittävän eläessä.

Luopuminen osittain tai kokonaan

Luopuminen on mahdollista joko kokonaan tai osittain. Osittainen luopuminen on verotussyistä kuitenkin järkevää ainoastaan, mikäli perintö perustuu vainajan testamenttiin.

Laadi asiakirja