Kauppakirja, asunto-osake

Laadi asiakirja
Tietoa asiakirjasta

Käytetyn asunto-osakkeen kauppakirja on vapaamuotoinen, mutta erityisesti asunnon kuntoon ja kauppahinnan maksuun liittyvät ehdot kannattaa sopia kirjallisessa kauppakirjassa tarkasti.

Kuinka Sopimustieto toimii?
Laadi asiakirjat helposti ja nopeasti pikavalinnoilla Helppous
Voit kysyä juristeiltamme reaaliaikaisesti neuvoja Tuki
Allekirjoitat sähköisesti ja arkistoit automaattisesti Viimeistely
Yli 80 000 käyttäjää luottaa Sopimustietoon

Lisätietoa asiakirjasta

Kirjallinen sopimus on normi

Asuntokauppa on useimmille ihmisille heidän elämänsä suurin ja tärkein kauppa. Käytetyn asunnon kaupalle ei ole esimerkiksi kiinteistökauppojen tapaan asetettu laissa muotovaatimuksia, mutta kauppakirja on syytä tehdä kirjallisesti jälkikäteisten epäselvyyksien välttämiseksi.

Miten laadin kauppakirjan Sopimuskoneella?

Sopimuskoneen asunto-osakkeen kauppakirjamalli soveltuu tilanteeseen, jossa kaupataan käytetty asunto. Tällä kauppakirjamallilla laadit laadukkaan kauppakirjan parhaimmillaan hiirenklikkauksin: Sopimuskone kysyy sinulta vaihe vaiheelta, mitä haluat kauppakirjaasi, ja lisää automaattisesti sopivat mallisisällöt sopimukseesi.

Malliehdot ovat juristiemme laatimia ja asuntokaupassa vakiintuneita, mutta voit halutessasi kirjoittaa myös omia sisältöjäsi. Lisäksi Sopimuskone neuvoo sinua sopimusta laatiessasi selväkielisesti eri vaihtoehdoista ja niiden merkityksestä.

Kysymys ei ole siis yksittäisestä pohjasta tai lomakkeesta vaan älykkäästä asiakirjapohjasta, jonka avulla vähennät virheitä ja tylsää työtä. Lopputuloksena syntyy siisti ja allekirjoitusvalmis kauppakirja.

Mitä mallisisältöjä kauppakirjamalli sisältää?

Sopimuskoneen asunto-osakkeen kauppakirjamalli sisältää malliehdot muun muassa näihin:

  • Kaupan kohde
  • Kauppahinta ja maksuehdot
  • Omistusoikeus ja osakekirjan luovutus
  • Huoneiston kunto
  • Hallintaoikeus
  • Huoneiston tarpeistoesineet
  • Lunastusoikeus kaupan kohteeseen

Voit halutessasi muokata malliehtojamme tai kirjoittaa omia ehtojasi.

Mitä omistusoikeuden siirtymisajankohdasta kannattaa sopia?

Omistuksen siirtyminen kannattaa ajoittaa tavanomaisesti vasta siihen hetkeen, jolloin koko kauppahinta on maksettu. Ennen kuin omistusoikeus on siirtynyt, ostaja ei saa esimerkiksi myydä omaisuutta eteenpäin.

Kuuluvatko huoneiston tarpeistoesineet kauppaan?

Huoneiston tavanomaiseen tarpeistoon kuuluvat laitteet ja muut esineet, jotka olivat asunnossa sitä ostajalle esiteltäessä, sisältyvät kauppaan, ellei toisin sovita.

Tällaisiksi kauppaan kuuluviksi tarpeistolaitteiksi ja -esineiksi voidaan katsoa muun muassa jää- ja pakastekaappi sekä astian- ja pyykinpesukone, ainakin silloin, kun ne kuuluvat asunnon tavanomaiseen varustukseen ja ovat kiinteästi sijoitettuja esimerkiksi kalusteissa niille varattuun tilaan. Kiinteiden säleverhojen, kaapistojen ja upotettujen seinä- tai kattovalaisimien katsotaan myös yleensä kuuluvan kauppaan.

Rajatapaukset kannattaa varmuudeksi kirjata kauppakirjaan.

Milloin vastuu yhtiövastikkeiden maksamisesta siirtyy ostajalle?

Tavallisesti vastuu yhtiövastikkeista siirtyy myyjältä ostajalle hallintaoikeuden siirtyessä, mutta asiasta voidaan sopia myös toisin osapuolten välillä.

Ostajan on tärkeää huomata, että hän on myyjän ohella vastuussa myyjän laiminlyömästä yhtiövastikkeesta omistusoikeuden siirtymishetkestä viisi kuukautta taaksepäin. Sen vuoksi kauppakirjaan on hyvä ottaa myyjän vakuutus siitä, että yhtiövastikkeet on asianmukaisesti suoritettu kaupantekohetkeen saakka.

Miten osapuolet allekirjoittavat kauppakirjan?

Kun olet saanut kauppakirjasi valmiiksi, voit allekirjoittaa sen Sopimuskoneen sähköisellä allekirjoituksella tietokoneella tai puhelimella. Sitten voit kutsua toisen osapuolen tarkastelemaan sopimusta Sopimuskoneessa. Hän voi hyväksyä kaupan omalla vastaavalla allekirjoituksellaan, ja molemmille jää automaattisesti oma digitaalinen kappaleensa valmiista kauppakirjasta.

Laadi asiakirja