Ositussopimus (osituskirja)

Laadi asiakirja
Tietoa asiakirjasta

Ositussopimus (eli osituskirja) on laadittava, kun osapuolet tekevät omaisuuden osituksen yhteisellä sopimuksella. Tällä asiakirjalla puolisoiden omaisuus jaetaan lopullisesti. Malli soveltuu ositukseen, jonka perusteena on avioero.

Kuinka Sopimustieto toimii?
Laadi asiakirjat helposti ja nopeasti pikavalinnoilla Laadi asiakirjat helposti ja nopeasti pikavalinnoilla Helppous
Voit kysyä juristeiltamme reaaliaikaisesti neuvoja Voit kysyä juristeiltamme reaaliaikaisesti neuvoja Tuki
Allekirjoitat sähköisesti ja arkistoit automaattisesti Allekirjoitat sähköisesti ja arkistoit automaattisesti Viimeistely
Yli 80 000 käyttäjää luottaa Sopimustietoon
Mestis
Oikotie
Puuilo
Sanoma

Lisätietoa asiakirjasta

Avioliiton päätyttyä omaisuus jaetaan lähtökohtaisesti puoliksi

Avioliitossa puolisoilla on lähtökohtaisesti avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Kun avioliitto päättyy, oikeus toteutetaan omaisuuden osituksessa. Osituksessa avio-oikeus puretaan ja omaisuus jaetaan pysyvästi osapuolten välillä. Omaisuus jaetaan lähtökohtaisesti niin, että kumpikin puoliso saa puolet avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöstä (eli omaisuudesta, joka jää jäljelle, kun varoista vähennetään velat).

Ositussopimus on laadittava kirjallisesti

Osapuolten sopimuksin tehtävästä osituksesta on laadittava kirjallinen sopimus. Tämä malli soveltuu tilanteeseen, jossa aviopuolisot tai entiset aviopuolisot sopivat osituksesta keskenään, eli sopimusositukseen. Toimitusosituksessa puolestaan osituksen hoitaa ulkopuolinen, tuomioistuimen päätöksellään vahvistama pesänjakaja.

Ositus kannattaa hoitaa pian eron jälkeen

Omaisuuden ositus voidaan tehdä milloin tahansa sen jälkeen, kun avioero on tullut vireille käräjäoikeudessa ja jompikumpi puolisoista vaatii omaisuuden jakamista. Vaikka laki ei asetakaan mitään erityistä määräaikaa osituksen toimittamiselle, ei ositusta kannata jättää roikkumaan tekemättömänä. Se tulee nimittäin toimitettavaksi viimeistään toisen puolison kuollessa. Tällöin entisen puolison mahdollisesti jo vuosikymmeniä sitten päättyneeseen avioliittoon perustuvat vaatimukset voivat yllättää perilliset. Entinen puoliso onkin toisen puolison kuolinpesän osakkaana niin kauan kunnes ositus toimitetaan.

Laadi helposti pätevä ositussopimus Sopimuskoneella

Ositussopimuksen laatiminen Sopimuskoneella on helppoa. Palvelu neuvoo sinut eteenpäin vaihe vaiheelta kertoen kussakin kohdassa tarvittavat tiedot. Lopputuloksena on juridisesti pätevä sopimus. Palvelussa ositussopimuksen laatiminen onnistuu keneltä vain.

Muotovaatimukset

Osapuolten on allekirjoitettava ositussopimus, minkä lisäksi siihen on otettava kahden esteettömän todistajan allekirjoitukset.

Laadi asiakirja