Aviopuolison suostumus yhteisen kodin luovuttamiseksi

Laadi asiakirja
Tietoa asiakirjasta

Avioliittolain mukaan puolisoiden yhteistä kotia ei saa myydä tai sen vuokrasopimusta irtisanoa ilman toisen puolison kirjallista suostumusta. Puolison etukäteinen suostumus yhteisen kodin luovutukseen tarvitaan vain tilanteessa, jossa yhteinen koti ei ole millään tavalla hänen nimissään. Muussa tapauksessahan puoliso on kodin osaomistaja tai vuokrasuhteen osapuoli ja hänen allekirjoituksensa tarvitaan varsinaiseen kauppakirjaan tai vuokrasopimuksen irtisanomisilmoitukseen.

Kuinka Sopimustieto toimii?
Laadi asiakirjat helposti ja nopeasti pikavalinnoilla Laadi asiakirjat helposti ja nopeasti pikavalinnoilla Helppous
Voit kysyä juristeiltamme reaaliaikaisesti neuvoja Voit kysyä juristeiltamme reaaliaikaisesti neuvoja Tuki
Allekirjoitat sähköisesti ja arkistoit automaattisesti Allekirjoitat sähköisesti ja arkistoit automaattisesti Viimeistely
Yli 80 000 käyttäjää luottaa Sopimustietoon
Mestis
Oikotie
Puuilo
Sanoma

Lisätietoa asiakirjasta

Puolisolta saatava lupa yhteisen kodin myymiseen

Avioliittolain mukaan puolisoiden yhteistä kotia ei saa myydä, vuokrata muutoin luovuttaa pois ilman toisen puolison kirjallista suostumusta. Yhteiseksi kodiksi voidaan katsoa sekä kiinteistö että osakehuoneisto. Suostumus tarvitaan myös tilanteessa, jossa puolisot ovat kodissaan vuokralla ja vuokrasopimus halutaan katkaista.

Milloin suostumus tarvitaan

Puolison etukäteinen suostumus yhteisen kodin luovutukseen tarvitaan vain tilanteessa, jossa yhteinen koti ei ole millään tavalla hänen nimissään. Jos puoliso sen sijaan on kodin osaomistajana tai katkaistavan vuokrasuhteen osapuolena, kauppakirjaan tai vuokrasopimuksen irtisanomisilmoitukseen tulee hänen nimensä joka tapauksessa eikä erillistä suostumusta siten tarvita.

Myynti ilman suostumusta on pätemätön

Puoliso voi estää kodin myymisen tai vuokrasopimuksen irtisanomisen. Luovutus, joka on tehty ilman toisen puolison suostumusta, on julistettava pätemättömäksi, jos toinen puoliso nostaa asiasta kanteen kolmen kuukauden kuluessa saatuaan tiedon kodin luovutuksesta.

Laadi asiakirja