Salassapitosopimus (NDA), molemmin puolin velvoittava

Laadi asiakirja
Tietoa asiakirjasta

Yrityssalaisuuksia suojaava salassapitosopimus on välttämätön mitä moninaisimmissa tilanteissa. Tämä malli soveltuu tilanteisiin, joissa useampi osapuoli haluaa suojata muille osapuolille luovuttamiaan tietoja.

Kuinka Sopimustieto toimii?
Laadi asiakirjat helposti ja nopeasti pikavalinnoilla Laadi asiakirjat helposti ja nopeasti pikavalinnoilla Helppous
Voit kysyä juristeiltamme reaaliaikaisesti neuvoja Voit kysyä juristeiltamme reaaliaikaisesti neuvoja Tuki
Allekirjoitat sähköisesti ja arkistoit automaattisesti Allekirjoitat sähköisesti ja arkistoit automaattisesti Viimeistely
Yli 80 000 käyttäjää luottaa Sopimustietoon
Mestis
Oikotie
Puuilo
Sanoma

Lisätietoa asiakirjasta

Salassapitosopimus suojaa yrityssalaisuuksiasi

Salassapitosopimuksen (engl. “non-disclosure agreement” eli NDA) tehtävä on suojata yrityksesi arvokkaita yrityssalaisuuksia. Yrityssalaisuuksia voidaan nimittää myös liikesalaisuuksiksi tai ammattisalaisuuksiksi. Yrityssalaisuuksia ovat tyypillisesti muun muassa tuotekehitystiedot, liikeideat, yhteistyökumppanien tiedot, talousluvut ja strategia.

Kaikkia yrityssalaisuuksia yhdistää se, että kilpailijan tai asiakkaan tiedossa ne voivat olla hyvin vahingollisia yrityksellesi.

Milloin kannattaa tehdä salassapitosopimus?

Ammattilainen tekee NDA:n aina, kun luovuttaa arkaluontoista tietoa liiketoiminnastaan esimerkiksi työntekijälle, konsultille tai alihankkijalle. Sopimus tehdään aina myös yrityskauppaneuvotteluiden ja yhteistyöhankkeiden alkaessa.

Miten laadin salassapitosopimuksen helpoiten?

Sopimuskoneella laadit laadukkaan salassapitosopimuksen yrityksesi kaikkiin tarpeisiin – oli kyse työsuhteesta, yrityskaupasta, yritysyhteistyöstä, yritysvierailusta tai mistä vain. Sopimuskoneen oletusvalinnat sisältävä salassapitosopimus on valmis allekirjoitettavaksi 2–3 minuutissa.

Voit laatia allekirjoitusvalmiin sopimuksen parhaimmillaan hiirenklikkauksin: tarkkaan kehitetyt malliehtomme mukautuvat tilanteesi mukaan. Kysymys ei ole siis perinteisestä yksittäisestä pohjasta tai lomakepohjasta, vaan modernista teknologiasta, joka sisältää tuhansien eri pohjien ehdot ja mallisisällöt.

Lain suoja ei monesti riitä

Laki suojaa tiettyjä yrityssalaisuuksia ilman salassapitosopimustakin, mutta suoja on suppea ja monessa tapauksessa epäselvä. Siksi erillinen kirjallinen salassapitosopimus on erittäin tärkeä.

Sopimussakko on tärkeä osa salassapitosopimusta

Salassapitovelvoitetta on käytännössä aina syytä tehostaa sopimussakolla. Sopimusrikkomuksen vahingot joutuu korvaamaan toiselle osapuolelle ilman sakkoakin, mutta salassapitovelvoitteen rikkomisesta aiheutuneet vahingot ovat kuitenkin usein vaikeita näyttää toteen. Paljastuneiden yrityssalaisuuksien arvoa on myös vaikea määrittää rahassa – varsinkin lyhyellä aikavälillä. Sopimussakko auttaa näihin ongelmiin: sakko tulee lähtökohtaisesti maksettavaksi, vaikka vahinkoja ei pystyisi näyttämään toteen.

Mallisisällöt satoihin eri tilanteisiin

Tarjoamme vakiintuneeseen sopimustapaan pohjautuvat malliehdot esimerkiksi seuraaviin teemoihin:

  • Luottamuksellisen tiedon määrittely
  • Esimerkkejä luottamuksellisena pidettävästä tiedosta
  • Velvoitteet, joihin tiedon vastaanottajan on tiedon suojelemiseksi ryhdyttävä
  • Salassapidon kesto
  • Viranomaismääräysten merkitys (saako tietoa luovuttaa viranomaisille)
  • Sopimussakko
  • Immateriaalioikeudet (esim. tekijänoikeudet, patentit, tavaramerkit)
  • Erimielisyyksien ratkaiseminen (esim. missä välimieskokoonpanossa mahdolliset sopimusriidat ratkaistaan)
  • Sovellettava laki (jos esim. jompikumpi sopijapuoli on ulkomainen)

Voit lisätä omia sisältöjä ja muokata mallisisältöjämme vapaasti tarpeittesi mukaan.

Suojaako tämä sopimus molempien osapuolten yrityssalaisuuksia?

Kyllä, tässä sopimusmallissa suojataan luottamuksellisia tietoja, jotka kuka tahansa sopimuksen osapuoli luovuttaa toiselle osapuolelle. Halutessasi voit lisätä kahden osapuolen sijaan esimerkiksi kolme tai neljä osapuolta, jos kysymys on esimerkiksi useamman eri tahon sijoitusneuvotteluista.

Sopimuskoneessa on erillinen salassapitosopimuksen malli tilanteisiin, joissa vain yhden sopijapuolen yrityssalaisuudet tulevat suojatuksi.

Miten toinen osapuoli voi hyväksyä Sopimuskoneella luonnostelemani salassapitosopimuksen?

Voit lähettää toiselle osapuolelle tekstiviestillä tai sähköpostilla kutsun tulla tarkastelemaan valmistelemaasi salassapitosopimusta Sopimuskoneessa. Hän voi hyväksyä sopimuksen sähköisellä allekirjoituksella, joka kuuluu palveluumme.

Miten tekemäni sopimus arkistoituu?

Sopimuskoneessa kaikki sopimuksesi arkistoituvat automaattisesti yrityksesi omalle Sopimustilille, josta ne löytyvät jälkikäteen vaivatta eivätkä pääse katoamaan. Myös toinen osapuoli saa oman sopimuskappaleensa helposti digitaalisessa muodossa.

Laadi asiakirja