Kutsu perunkirjoitukseen

Laadi asiakirja
Tietoa asiakirjasta

Kuolinpesän osakkaat on kutsuttava perunkirjoitukseen. Kätevintä on lähettää Sopimuskoneella laadittu kutsu sähköisesti allekirjoitettavaksi vastaanottajille.

Kuinka Sopimustieto toimii?
Laadi asiakirjat helposti ja nopeasti pikavalinnoilla Laadi asiakirjat helposti ja nopeasti pikavalinnoilla Helppous
Voit kysyä juristeiltamme reaaliaikaisesti neuvoja Voit kysyä juristeiltamme reaaliaikaisesti neuvoja Tuki
Allekirjoitat sähköisesti ja arkistoit automaattisesti Allekirjoitat sähköisesti ja arkistoit automaattisesti Viimeistely
Yli 80 000 käyttäjää luottaa Sopimustietoon
Mestis
Oikotie
Puuilo
Sanoma

Lisätietoa asiakirjasta

Kutsuttavat henkilöt

Perunkirjoitukseen on kutsuttava kuolinpesän osakkaat sekä mahdollinen leski siitä riippumatta, onko hän kuolinpesän osakas vai ei.

Jos vainaja oli avioliitossa, kuoli lapsettomana ja ilman testamenttia, on perunkirjoitukseen kutsuttava vainajan toissijaiset perilliset, eli ne, jotka saavat osuutensa pesästä vasta lesken kuoltua.

Kutsua ei sijaan tarvitse legaatinsaajia, eli niitä joille on testamentattu määrätty omaisuuserä tai rahasumma. Heidän kutsumiselleen ei toisaalta ole myöskään estettä ja usein heidän kutsumisestaan on hyötyä, sillä perunkirjoituksessa saadaan tieto siitä, ottavatko he testamentattua omaisuutta vastaan.

Kutsun laadit helpoiten Sopimuskoneella

Kutsu perunkirjoitukseen on suositeltavaa toimittaa kirjallisesti, jotta kutsu on tarpeen tullen näytettävissä toteen. Kätevintä on lähettää Sopimuskoneella laadittu kutsu sähköisesti allekirjoitettavaksi vastaanottajille. Voit lähettää kutsun yhdellä kertaa kaikille osakkaille säästäen siten aikaa ja vaivaa. Tarvittaessa voit lähettää Sopimuskoneella laaditun kutsun myös sähköpostitse tai kirjeitse.

Ei määräaikaa kutsulle

Kutsulle perunkirjoitukseen ei ole säädetty määräaikaa laissa. Kutsu on kuitenkin toimitettava hyvissä ajoin siten, että kaikilla osakkailla on kohtuullinen mahdollisuus järjestää saapumisensa tai valtuuttaa edustaja itselleen.

Velvollisuus kutsun toimittamiseen

Jos kutsun toimittaminen jollekulle osakkaalle laiminlyödään ilman pätevää perustetta, ei näin laadittu perukirja täytä lain vaatimuksia. Ääritapauksessa seurauksena on vastuuseen joutuminen pesän veloista, mikäli velkojien oikeus laiminlyönnin takia vaarantuu.

Laadi asiakirja