Kun mieleinen asunto on löytynyt, on aika ostotarjoukselle

Asuntokauppa on useimmille ihmisille heidän elämänsä suurin ja tärkein kauppa. Tarjouksen tekeminen on ensimmäinen askel asuntokauppaan ja hyväksytty tarjous sitoo niin ostajaa kuin myyjääkin. Sopimuskone neuvoo sinua tarjouksen teossa vaihe vaiheelta varmistaen, että kaikki tarpeellinen tulee otetuksi huomioon, jolloin lopputulos on kannaltasi paras mahdollinen.

Ostotarjous on asuntokaupan yksi tärkeimmistä dokumenteista

Asunto-osakkeen ostotarjous on vapaamuotoinen oikeustoimi. Se kannattaa kuitenkin tehdä huolellisesti, koska lopullinen kauppa tehdään lähtökohtaisesti tarjousvaiheessa sovittujen ehtojen mukaisesti.

Ostotarjouksen sitovuus

Tarjouksen tekijänä voit itse määrätä, onko sinulla mahdollisuus vetäytyä kaupanteosta tietyin edellytyksin. Tyypillisesti tarjouksissa asetetaan käsiraha tai vakiokorvaus, jonka tarjouksen tekijä menettää, jos lopullinen kauppa jää hänestä johtuvasta syystä tekemättä.

Ostotarjous käytetyn asunnon kauppaan

Tämä tarjous soveltuu ostettaessa tai myytäessä käytetty asunto. Uudiskohteiden kaupassa ehdoista ei usein voida keskustella yhtä vapaasti kuin käytetyn asunnon kaupassa ja kohteet myydään usein jo rakennusvaiheessa, jolloin kyseessä on kohteen varaus.

Huomaathan, että kun kyseessä on kiinteistön kauppa, eroaa käytäntö asuntokaupan ostotarjouksen tekemisestä. Kiinteistön kaupassa puhutaan kiinteistön esisopimuksesta, jota voidaan pitää ostotarjoukseen verrattavana dokumenttina. Myös kiinteistön kaupan esisopimuksen voit laatia Sopimuskoneella.

Tärkeimmät ehdot

Ostotarjouksen tärkeimmät ehdot koskevat luonnollisesti kauppahintaa ja sen maksamista. Tärkeää on sopia myös asunnon kuntoa koskevista ehdoista sekä omistusoikeuden ja osakekirjojen hallinnan siirtymisestä. Jos kauppahintaa ei makseta heti kokonaan, mutta omistusoikeus siirtyy heti ostajalle, on myyjän viisasta vaatia riittävä vakuus loppukauppahinnan saamiseksi. Samoin ostajan kannattaa vaatia riittävä vakuus, jos hän maksaa kauppahinnasta merkittävän osan, mutta omistusoikeus säilyy omistajalla.