Osakeyhtiön perustamissopimus

Laadi asiakirja
Tietoa asiakirjasta

Osakeyhtiö perustetaan kaikkien osakkeenomistajien allekirjoittamalla perustamissopimuksella. Perustamissopimus on edellytys yhtiön rekisteröimiselle kaupparekisteriin. Rekisteröinti on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa perustamissopimuksen allekirjoittamisesta. Muutoin perustaminen raukeaa. Sopimuskoneella pystyt laatimaan juuri sellaisen perustamissopimuksen kuin tarvitset.

Kuinka Sopimustieto toimii?
Laadi asiakirjat helposti ja nopeasti pikavalinnoilla Laadi asiakirjat helposti ja nopeasti pikavalinnoilla Helppous
Voit kysyä juristeiltamme reaaliaikaisesti neuvoja Voit kysyä juristeiltamme reaaliaikaisesti neuvoja Tuki
Allekirjoitat sähköisesti ja arkistoit automaattisesti Allekirjoitat sähköisesti ja arkistoit automaattisesti Viimeistely
Yli 80 000 käyttäjää luottaa Sopimustietoon
Mestis
Oikotie
Puuilo
Sanoma

Lisätietoa asiakirjasta

Yhtiön perustamisen edellytys

Osakeyhtiön perustaminen ja rekisteröiminen edellyttävät kirjallisen perustamissopimuksen laatimista. Voit laatia yksinkertaisen perustamissopimuksen YTJ:n järjestelmässä ilmottaessasi perustettavaa yhtiötä. Jos tarvitset tavanomaisesta poikkeavan perustamissopimuksen, laatiminen on helpointa Sopimuskoneella.

Sopimuksen sisältö

Perustamissopimus on päivättävä ja kaikkien osakkaiden allekirjoitettava. Sopimuksessa on mainittava kaikki osakkeenomistajat ja heidän merkitsemänsä osakkeet, osakkeen merkintähinta, osakkeen maksuaika, yhtiön hallituksen jäsenet sekä mahdollinen tilintarkastaja. Lisäksi perustamissopimukseen on liitettävä yhtiöjärjestys.

Huomaa, että yksityisellä osakeyhtiöllä ei ole 1.7.2019 alkaen enää ollut vähimmäisosakepääomaa. Yhtiön ei tarvitse siis kohdistaa euroakaan osakkeiden merkintähinnoista osakepääomaan, kun ensimmäiset osakkeet lasketaan yhtiötä perustettaessa liikkeelle. Muutos on huomioitu Sopimustiedon perustamissopimuksen mallissa.

Yksilöllistä sopimista

Sopimustiedon perustamissopimuksen malli sisältää juristiemme laatimat malliehdot kohdista, joita tavanomaisesti sisällytetään perustamissopimuksiin. Sopimuksessa on mahdollista sopia edellä mainittujen pakollisten kohtien ohella myös muista seikoista, kuten yhtiön toimitusjohtajan valinnasta, hallituksen jäsenten palkkioista tai yhtiön pankkitilin avaamiseen liittyvistä muodollisuuksista. Voit valita omaan sopimukseesi juuri ne ehdot, jotka haluat. Lisäksi voit täydentää Sopimuskoneen malliehtoja omilla sopimuskohdillasi.

Perustamissopimus on rekisteröitävä

Osakeyhtiö syntyy virallisesti vasta kun se ilmoitetaan kaupparekisteriin. Rekisteröinti on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa perustamissopimuksen allekirjoittamisesta – muutoin perustaminen raukeaa.

Laadi asiakirja