Laadi juridisesti pätevä perukirja

Perukirja on luettelo vainajan varoista ja veloista perintöverotusta varten. Perunkirjoitus on toimitettava kolmen kuukauden kuluessa vainajan kuolemasta. Sopimustiedon palvelussa perukirjan laatiminen onnistuu keneltä tahansa – laadusta tinkimättä.

Kokeile ilmaiseksi -painikkeella hyväksyt käyttöehdot ja tietosuojaselosteen.

Perukirja on omaisuusselvitys verottajalle

Perukirja on luettelo kuolinpesän varoista ja veloista, ja se laaditaan perunkirjoituksen tuloksena. Perukirjalla voi olla huomattava informaatioarvo esimerkiksi tulevan pesänjaon suunnittelussa. Pääasiassa se kuitenkin palvelee perintöverotusta, joka määräytyy perukirjassa lasketun varallisuuden mukaan.

Perunkirjoitustilaisuuteen on kutsuttava kaikki kuolinpesän osakkaat

Perunkirjoituksen järjestämisestä on vastuussa se, joka tuntee vainajan varallisuuden parhaiten. Käytännössä vainajan lähipiiri yleensä sopii, kuka tilaisuuden järjestää – tyypillisesti lapsi, jos vainajalla oli lapsia. Järjestäjää nimitetään pesän ilmoittajaksi.

Perunkirjoitustilaisuuteen on kutsuttava kaikki kuolinpesän osakkaat, eli lakimääräiset perilliset ja yleistestamentinsaajat. Itse tilaisuus on parhaimmillaan muodollisuus, jossa perukirjan luonnos käydään kohta kohdalta läpi ja allekirjoitetaan lopuksi.

Uskotut miehet arvioivat kuolinpesän varat ja velat

Pesän ilmoittajan on valittava perunkirjoituksen toimittajiksi kaksi uskottua miestä. Uskotut miehet arvioivat omaisuuden arvon, selvittävät vainajan velat ja merkitsevät nämä tiedot perukirjaan. Kirjatuksi tulee siis vainajan koko nettovarallisuus, jonka pohjalta perintövero jaetaan maksettavaksi kaikkien perijöiden kesken.

Uskottuna miehenä voi olla kuka tahansa täysi-ikäinen ja oikeustoimikelpoinen henkilö, myös pesän osakas tai pesän ilmoittaja itse. Se, että uskotuista miehistä ainakin toinen olisi täysin ulkopuolinen henkilö, voi kuitenkin olla osakkaiden oman edun mukaista ja lisätä perukirjan uskottavuutta myös Verohallinnon silmissä.

Miksi perukirjoja laaditaan Sopimustiedolla – ja miksi käyttäjät ovat ihastuneet palveluun?

Sopimustieto on jo yli 80 000 käyttäjän hyödyntämä helppokäyttöinen palvelu, jolla juridisten asiakirjojen laatiminen onnistuu vaivatta keneltä tahansa. Lopputulos on aina korkealaatuinen ja juuri sinun tarpeisiisi räätälöity. Sopimustiedon perukirjamallit ovat juristien laatimia ja ylläpitämiä.

Sopimustieto tarjoaa vakiolausekkeet ohjeineen muun muassa näihin kohtiin:

  • perunkirjoitustilaisuus

  • vainajan tiedot

  • mahdollisen lesken tiedot

  • kuolinpesän osakkaat

  • pesän ilmoittaja & uskotut miehet

  • avio-oikeuden huomiointi avioliiton purkauduttua

  • kuolinpesän varat ja velat erittelyineen

  • liiteasiakirjat (esim. tiliotteet, perinnönjakokirja)

  • allekirjoitusmuodollisuudet

Palvelussa on valittavana kolme perukirjamallia, joista löytyy sopiva vaihtoehto jokaiseen tilanteeseen.

Sopimustieto - Käyttäjien kiittämä palvelu

"Sopimustiedon palvelu on toiminut erittäin hyvin. Olemme tehneet monenlaisia sopimuksia ja asiakirjoja Sopimustiedolla. Erityisesti kausityöntekijöiden työsuhdeasiakirjoja on tehty paljon. Sähköisestä allekirjoituksesta on ollut iso apu, koska porukka liikkuu meillä paljon ja nimen voi saada sopimukseen tien päälläkin."

Elina Suikki, hankepäällikkö

"Palvelun käyttökokemus on ollut meillä erittäin hyvä! Sopimusten muoto on siisti ja toimiva. Myös palvelun automaatio on todella kätevä. Monet pienetkin jutut on mietitty kuntoon; esimerkiksi sopijakumppaneiden tiedot (y-tunnukset, osoitteet) päivittyvät sopimuksiin automaattisesti, mikä nopeuttaa paljon."

Jouko Pannula, Brand Toimitilat

"Sopimustieto on yksi parhaista verkkopalveluista, joita käytän! Sopimustieto on mahdollistanut täysin paikasta riippumattoman sopimusten hallinnan. Haluamme myös työskennellä mahdollisimman modernisti lean-ajattelun mukaan, joten tulostukset, postitukset, kassakaappisäilytykset ja jopa pdf:t tuntuvat antiikkisilta."

Ilona Kangas, General Manager


Juristien ylläpitämät sisällöt
Juristien ylläpitämät sisällöt

Asiakirjasisällöt ovat juristien ylläpitämät ja niitä päivitetään vastaamaan vallitsevaa lainsäädäntöä ja oikeuskäytäntöä.

Luotettava ja turvallinen
Luotettava ja turvallinen

Sopimustiedon viimeisin tietoturvatarkastus on suoritettu 17.12.2020 elfGROUP Cyber Security Services Ltd:n toimesta.

Sähköinen kokonaisuus
Sähköinen kokonaisuus

Voit hyödyntää Sopimuskonetta, sähköistä allekirjoitusta (pankkitunnuksilla tai ilman), automaattista arkistointia ja tietopalvelurajapintoja samassa palvelussa.