Laadi itse juridisesti pätevä ositussopimus

Osapuolten sopimuksin tehtävästä osituksesta on laadittava ositussopimus (osituskirja). Omaisuuden osituksessa selvitetään aluksi, mihin omaisuuteen puolisoilla on avioliiton perusteella oikeus, minkä jälkeen omaisuus jaetaan. Sopimustiedolla ositussopimuksen laatiminen on vaivatonta – saat allekirjoitusvalmiin asiakirjan hetkessä.

Kokeile ilmaiseksi -painikkeella hyväksyt käyttöehdot ja tietosuojaselosteen.

Sopimuksin tehtävästä osituksesta on laadittava kirjallinen sopimus

Avioliitossa puolisoilla on lähtökohtaisesti avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Kun avioliitto päättyy, oikeus toteutetaan omaisuuden osituksessa. Osituksessa avio-oikeus puretaan ja omaisuus jaetaan pysyvästi osapuolten välillä. Omaisuus jaetaan lähtökohtaisesti niin, että kumpikin puoliso saa puolet avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöstä (eli omaisuudesta, joka jää jäljelle, kun varoista vähennetään velat).

Jos puolisot tekevät osituksen sovinnossa keskenään – eli ilman tuomioistuimen määräämää pesänjakajaa – tulee heidän laatia ja allekirjoittaa jaon vahvistava kirjallinen sopimus. Lisäksi kahden esteettömän henkilön tulee toimia todistajina. 

Osituksessa puolisoiden omaisuus jaetaan lopullisesti. Sopimuksessa listataan kummankin puolison omaisuus ja velat jaoteltuna avio-oikeuden alaiseen ja mahdolliseen sen ulkopuoliseen omaisuuteen. Listauksen perusteella puolisot sopivat, mitä omaisuutta kummallekin jaon jälkeen jää ja miten enemmän omistava puoliso maksaa tasinkonsa. 

Ositus kannattaa yleensä hoitaa pian eron jälkeen

Omaisuuden ositus voidaan tehdä milloin tahansa sen jälkeen, kun avioero on tullut vireille käräjäoikeudessa ja jompikumpi puolisoista vaatii omaisuuden jakamista. Vaikka laki ei asetakaan mitään erityistä määräaikaa osituksen toimittamiselle, ei ositusta kannata jättää roikkumaan tekemättömänä. Se tulee nimittäin toimitettavaksi viimeistään toisen puolison kuollessa. Tällöin entisen puolison mahdollisesti jo vuosikymmeniä sitten päättyneeseen avioliittoon perustuvat vaatimukset voivat yllättää perilliset. Entinen puoliso onkin toisen puolison kuolinpesän osakkaana niin kauan kunnes ositus toimitetaan.  

Miksi ositussopimuksia laaditaan Sopimustiedolla – ja miksi käyttäjät ovat ihastuneet palveluun?

Sopimustieto on jo yli 80 000 käyttäjän hyödyntämä helppokäyttöinen palvelu, jolla yksityishenkilöiden juridisten asiakirjojen laatiminen onnistuu vaivatta. Sopimustiedolla saat hoidettua sinulle tärkeän asian helposti. Lopputulos on juridisesti korkealaatuinen ja tarpeisiisi räätälöity.

Sopimustiedon ositussopimuksen sisällöt pohjautuvat voimassaolevaan lainsäädäntöön. Voit helposti valita ja muokata juristien laatimista malliehdoista sopivat sisällöt omaan sopimukseesi.

Sopimustieto - Käyttäjien kiittämä palvelu

"Sopimustiedon palvelu on toiminut erittäin hyvin. Olemme tehneet monenlaisia sopimuksia ja asiakirjoja Sopimustiedolla. Erityisesti kausityöntekijöiden työsuhdeasiakirjoja on tehty paljon. Sähköisestä allekirjoituksesta on ollut iso apu, koska porukka liikkuu meillä paljon ja nimen voi saada sopimukseen tien päälläkin."

Elina Suikki, hankepäällikkö

"Palvelun käyttökokemus on ollut meillä erittäin hyvä! Sopimusten muoto on siisti ja toimiva. Myös palvelun automaatio on todella kätevä. Monet pienetkin jutut on mietitty kuntoon; esimerkiksi sopijakumppaneiden tiedot (y-tunnukset, osoitteet) päivittyvät sopimuksiin automaattisesti, mikä nopeuttaa paljon."

Jouko Pannula, Brand Toimitilat

"Sopimustieto on yksi parhaista verkkopalveluista, joita käytän! Sopimustieto on mahdollistanut täysin paikasta riippumattoman sopimusten hallinnan. Haluamme myös työskennellä mahdollisimman modernisti lean-ajattelun mukaan, joten tulostukset, postitukset, kassakaappisäilytykset ja jopa pdf:t tuntuvat antiikkisilta."

Ilona Kangas, General Manager


Juristien ylläpitämät sisällöt
Juristien ylläpitämät sisällöt

Asiakirjasisällöt ovat juristien ylläpitämät ja niitä päivitetään vastaamaan vallitsevaa lainsäädäntöä ja oikeuskäytäntöä.

Luotettava ja turvallinen
Luotettava ja turvallinen

Sopimustiedon viimeisin tietoturvatarkastus on suoritettu 17.12.2020 elfGROUP Cyber Security Services Ltd:n toimesta.

Sähköinen kokonaisuus
Sähköinen kokonaisuus

Voit hyödyntää Sopimuskonetta, sähköistä allekirjoitusta (pankkitunnuksilla tai ilman), automaattista arkistointia ja tietopalvelurajapintoja samassa palvelussa.