Avioehdon hinta mietityttää – miten laadin sen edullisemmin?

Avioehtosopimuksessa puolisot voivat sopia, miten heidän omaisuutensa jaetaan avioliiton päättyessä. Avioehtosopimuksen hinta on lakimiehen laatimana tyypillisesti noin 200-300 euroa. 

TIIVISTELMÄ: Avioehdon hinta

  • Taloudellisia asioita koskeva sopimus: Avioehto (eli avioehtosopimus) on puolisoiden välillä solmittava sopimus, jolla sovitaan omaisuuden jaosta avioliiton päättyessä.

  • Hinta: Avioehto voidaan laatia itse, tai se voidaan antaa juristin laadittavaksi. Mahdollisen laatimispalkkion lisäksi jokaisen avioehdon voimaantulo edellyttää rekisteröintimaksun maksamista. 

  • Laadi edullisemmin:  Sopimustiedon palvelussa sinulle räätälöity avioehto kiinteään hintaan (39 €, sis. ALV), Avioehtosopimus

--

Mikä on avioehto ja miksi sellainen laaditaan?

Sopimus omaisuuden jaosta: Avioehto (eli avioehtosopimus) on puolisoiden laatima sopimus, jolla voidaan poiketa omaisuuden puolittamisperiaatteesta avioliiton päättyessä. Puolisot voivat avioehdossaan määritellä, miten heidän omaisuutensa jaetaan liiton päättyessä avioeroon tai toisen puolison kuolemaan. 

Omaisuuden puolittaminen: Aviopuolisoilla on avioliiton päättymistilanteessa konkretisoituva oikeus toisen aviopuolison omaisuuteen (“avio-oikeus”). Avioliiton purkautuessa joko kuolemaan tai avioeroon, puolisoiden omaisuus lasketaan yhteen ja tasataan laskennallisesti. Varakkaampi puoliso luovuttaa tällöin omaisuuttaan tai varallisuuttaan tasinkona vähemmän omistavalle niin, että omaisuus menee puolisoiden välillä tasan. 

Puolittamisen haasteet: Omaisuuden tasaaminen voi johtaa käytännön haasteisiin. Mikäli varakkaampi puoliso omistaa esimerkiksi yrityksen, eikä pysty maksamaan tasinkoa rahassa, voi hän joutua myymään omaisuuttaan riittävän tasingon maksamiseksi. Toisaalta puoliso saattaa joutua luovuttamaan ex-puolisolleen omistusosuuden esimerkiksi yrityksestään tai sukumökistä.

Kuinka paljon avioehdon laatiminen maksaa?

Avioehdon laatiminen: Avioehdon hinta lakimiehen laatimana on tyypillisesti noin 200 – 300 euroa. Hinta määräytyy sen mukaan, kuinka yksityiskohtaisia määräyksiä halutaan antaa ja liittyykö avioehdon laatimiseen esimerkiksi kansainvälisiä ulottuvuuksia.

Rekisteröintimaksu: Avioehdon voimaantulo edellyttää, että se rekisteröidään Digi- ja väestötietovirastossa. Virastossa ei laadita avioehtoa, vaan sinne toimitetaan valmiiksi laadittu avioehto rekisteröitäväksi. Rekisteröintimaksu on 55 euroa. 

Juridisesti pätevä avioehto edullisemmin

Sopimustiedon palvelussa voit vaivattomasti laatia tarpeisiisi sopivan avioehdon. Palvelussa voit hyödyntää juristien laatimat vakiosisällöt, jotka muuntuvat valintojesi mukaan tarpeisiisi sopivaksi. Kyse ei ole vain täytettävistä lomakepohjista, vaan teknologiasta, joka avustaa ja ohjeistaa sinua tärkeän asiakirjasi laatimisessa.

Avioehdon hinta on Sopimustiedon palvelussa kiinteä, 39 euroa (sis. ALV).

---

tags: avioehto, avioehtosopimus, avioehto hinta

 


Sopimustieto - Paras tapa laatia sopimukset

Oikotie
Sanoma
Mestis

"Sopimustiedon palvelu on toiminut erittäin hyvin. Olemme tehneet monenlaisia sopimuksia ja asiakirjoja Sopimuskoneella. Valtakirjoja, liikehuoneiston vuokrasopimuksia, työsopimuksia, työtodistuksia. Erityisesti kausityöntekijöiden työsuhdeasiakirjoja on tehty paljon. Sähköisestä allekirjoituksesta on ollut iso apu, koska porukka liikkuu meillä paljon ja nimen voi saada sopimukseen tien päälläkin."

Elina Suikki, hankepäällikkö

"Sopimustieto on yksi parhaista verkkopalveluista, joita käytän! Sopimustieto on mahdollistanut täysin paikasta riippumattoman sopimusten hallinnan. Haluamme myös työskennellä mahdollisimman modernisti lean-ajattelun mukaan, joten tulostukset, postitukset, kassakaappisäilytykset ja jopa pdf:t tuntuvat antiikkisilta. Teemme sopimukset Sopimuskoneessa, joko käyttäen palvelun valmiita asiakirjamalleja tai omia sisältöjämme."

Ilona Kangas, General Manager

"Olen käyttänyt useita järjestelmiä ja täytyy sanoa, että Sopimustieto on yksi parhaista. Palvelu on yksinkertaisimpia ja käyttäjäkokemukseltaan intuitiivisimpia järjestelmiä, joita olen käyttänyt. Yleensä kun käyttöön tulee uusi järjestelmä, tulee paljon kysymyksiä, miten järjestelmässä edetään. Sopimustiedon osalta kysymyksiä on ollut todella vähän. "

Tommi Saari, toimitusjohtaja