Asunnon kauppakirja – näin se kannattaa laatia

Asunnon kauppakirjassa vahvistetaan kaupan ehdot. Kauppakirjan ehtojen muotoilulla voidaan ennaltaehkäistä mahdollisia riitoja ja tulkintaerimielisyyksiä.

TIIVISTELMÄ: Asunnon kauppakirjan laatiminen

  • Kaupan kohteena asunto-osake: Asuntokaupassa kaupan kohteena on yleensä osakekirja, joka oikeuttaa hallitsemaan huoneistoa asunto-osakeyhtiössä. 

  • Laadi kirjallisesti: Kaupanteko hoidetaan lähes aina kirjallisella kauppakirjalla, johon otetaan kaupan ehdot.

  • Vältä epäselvyydet: Kauppakirjan ehtojen täsmällisellä muotoilulla on tärkeä riitoja ja epäselvyyksiä ehkäisevä vaikutus. 

  • Helpoin tapa laatia

---

Aluksi: asunnon kauppakirja pähkinänkuoressa

Asunnon kauppakirjan sisältö: Asunnon kaupassa kaupan kohteena on lähes aina asunto-osake, joka oikeuttaa hallitsemaan huoneistoa asunto-osakeyhtiössä. Asunnon kauppakirjassa vahvistetaan asuntokaupassa noudatettavat ehdot. Varsinkin tärkeät ehdot on syytä muotoilla täsmällisiksi ja ymmärrettäviksi. Asuntokaupan tärkeimpiä ehtoja ovat yleensä asunnon kuntoa, kauppahintaa ja sen maksamista sekä osapuolten vastuita koskevat ehdot. 

Vältä epäselvyydet ja virheet – vinkit asunnon kauppakirjan laadintaan

Asunnon kauppakirjan määräyksillä voi olla merkittäviä taloudellisia vaikutuksia. Kauppakirjan virhe voi johtaa osapuolten välisiin erimielisyyksiin kauppakirjan tulkinnasta. Viime kädessä huonosti laadittu kauppakirja voi johtaa jopa kaupan purkuun.

Vinkkejä laadintaan: 

  • Laadi kirjallisesti: Kauppa voidaan solmia suullisesti, mutta molempien osapuolten selustan turvaamiseksi se tehdään käytännössä aina kirjallisessa muodossa. 

  • Sisällytä kaikki ehdot: Ota kaikki kaupan ehdot ja niitä koskevat täsmennykset kirjallisesti kauppakirjaan. Yleisimpiä riidanaiheita ovat käytetyn asunnon kaupassa asunnon kuntoa koskevat riidat. Tämän vuoksi kauppakirjaan kannattaa listata ainakin tiedossa olevat kohteen virheet.

  • Ole täsmällinen: Sovi täsmällisesti, mitä osapuolten mahdollisista viivästyksistä ja sopimusrikkomuksista seuraa. Kauppakirja kannattaa laatia niin, että riitatilanteet ja sopimusvelvoitteiden rikkomisen seuraukset voidaan ratkaista kauppakirjan perusteella. Esimerkiksi myyjän ja ostajan viivästymisen seurauksista kannattaa sopia jo ennakkoon. Myyjän viivästys liittyy usein asunnon vapautumisen viivästymiseen kun taas ostajan viivästys liittyy   

Helpoin tapa laatia asunnon kauppakirja

Sopimustiedon palvelussa voit laatia juridisesti korkealaatuisen kauppakirjan helposti ja nopeasti. Laatiminen onnistuu keneltä tahansa, myös ilman juristia. Palvelun älykäs kauppakirjamalli opastaa sinua laatimisessa askel askeleelta. Osapuolet voivat allekirjoittaa kauppakirjan sähköisesti.

Voit sopia asuntokaupasta vaivattomasti Sopimustiedon palvelussa

---
tags: asunnon kauppakirja, asunto-osakkeen kauppakirja, asunto-osakkeen kauppakirjan malli


Sopimustieto - Paras tapa laatia sopimukset

Oikotie
Sanoma
Mestis

"Sopimustiedon palvelu on toiminut erittäin hyvin. Olemme tehneet monenlaisia sopimuksia ja asiakirjoja Sopimuskoneella. Valtakirjoja, liikehuoneiston vuokrasopimuksia, työsopimuksia, työtodistuksia. Erityisesti kausityöntekijöiden työsuhdeasiakirjoja on tehty paljon. Sähköisestä allekirjoituksesta on ollut iso apu, koska porukka liikkuu meillä paljon ja nimen voi saada sopimukseen tien päälläkin."

Elina Suikki, hankepäällikkö

"Sopimustieto on yksi parhaista verkkopalveluista, joita käytän! Sopimustieto on mahdollistanut täysin paikasta riippumattoman sopimusten hallinnan. Haluamme myös työskennellä mahdollisimman modernisti lean-ajattelun mukaan, joten tulostukset, postitukset, kassakaappisäilytykset ja jopa pdf:t tuntuvat antiikkisilta. Teemme sopimukset Sopimuskoneessa, joko käyttäen palvelun valmiita asiakirjamalleja tai omia sisältöjämme."

Ilona Kangas, General Manager

"Olen käyttänyt useita järjestelmiä ja täytyy sanoa, että Sopimustieto on yksi parhaista. Palvelu on yksinkertaisimpia ja käyttäjäkokemukseltaan intuitiivisimpia järjestelmiä, joita olen käyttänyt. Yleensä kun käyttöön tulee uusi järjestelmä, tulee paljon kysymyksiä, miten järjestelmässä edetään. Sopimustiedon osalta kysymyksiä on ollut todella vähän. "

Tommi Saari, toimitusjohtaja