Tarpeisiisi räätälöity avioehtosopimus vaivattomasti

Avioehdolla puolisot voivat jo etukäteen sopia, miten heidän omaisuutensa jaetaan liiton päättyessä. Sopimustiedolla laatiminen käy helposti – saat allekirjoitusvalmiin ja juridisesti korkealaatuisen avioehdon hetkessä.

Kokeile ilmaiseksi -painikkeella hyväksyt käyttöehdot ja tietosuojaselosteen.

Mikä on avioehtosopimus ja miksi sellainen kannattaa laatia?

Avioehtosopimuksen tarkoituksena on poiketa omaisuuden puolittamisperiaatteesta avioliiton päättyessä. Omaisuutta voidaan rajata puolittamisen ulkopuolelle joko kokonaan tai osittain. Kokonaan poissulkevalla avioehdolla rajataan puolisoiden avio-oikeus pois kaikesta toistensa omaisuudesta. Vaihtoehtoisesti voidaan tehdä osittainen avioehto, joka on jaottelussa tarkempi: avio-oikeus ulottuu osaan omaisuudesta, osaan ei. Voidaan esimerkiksi sopia, ettei ennen avioliittoa hankittu omaisuus kuulu avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen, mutta kaikki muu kuuluu.

Avio-oikeuden poissulkeva ehto voidaan erikseen sopia vain avioeron varalle tai vain toista puolisoa koskevaksi. Tällöin voidaan tavoitella esimerkiksi omaisuuden siirtymiseen liittyviä veroetuja: omaisuus kannattaa puolison kuolintapauksessa siirtää leskelle mielummin perintö- ja lahjaverotuksen ulkopuolelle jäävänä tasinkona kuin perintöveron alaisena perintönä. Tämän vuoksi erityisesti aviopuolisoiden, jotka ovat perimässä toisiaan, kannattaa harkita tällaisen ehdon ottamista avioehtosopimukseensa. Avioehdon laatimiseen on kuitenkin muitakin syitä: sen avulla voidaan esimerkiksi suojata yrittäjäpuolison yritystoimintaa ja varmistaa yritysvarallisuuden säilyminen puolitettavan omaisuuden ulkopuolella.

Milloin avioehtosopimus voidaan laatia?

Puolisot voivat solmia avioehtosopimuksen avioliiton aikana tai jo ennen sitä. Avioehtosopimus voidaan kuitenkin rekisteröidä vasta kun avioliitto on solmittu. Vasta rekisteröinnin myötä avioehto voi astua voimaan. Rekisteröintiä haetaan Digi- ja väestötietovirastolta.

Miksi avioehtosopimuksia laaditaan Sopimustiedolla – ja miksi käyttäjät ovat ihastuneet palveluun?

Sopimustieto on jo yli 80 000 käyttäjän hyödyntämä helppokäyttöinen palvelu, jolla yksityishenkilöiden juridisten asiakirjojen – esimerkiksi avioehtosopimusten – laatiminen onnistuu vaivatta. Sopimustiedolla laadit monesti taloudellisesti varsin merkittävän avioehtosopimuksen luotettavasti. Lopputulos on juridisesti korkealaatuinen ja tarpeisiinne räätälöity.

Sopimustiedon avioehtosopimuksen sisällöt pohjautuvat voimassaolevaan lainsäädäntöön. Voit helposti valita tilanteeseenne sopivat sisällöt esimerkiksi seuraaviin liittyen:

  • Avioehdon piirissä oleva omaisuus

  • Avioehdon soveltaminen

  • Avio-oikeuden laajuus

  • Lainvalinta

Juristien ylläpitämät sisällöt
Juristien ylläpitämät sisällöt

Asiakirjasisällöt ovat juristien ylläpitämät ja niitä päivitetään vastaamaan vallitsevaa lainsäädäntöä ja oikeuskäytäntöä.

Luotettava ja turvallinen
Luotettava ja turvallinen

Sopimustiedon viimeisin tietoturvatarkastus on suoritettu 17.12.2020 elfGROUP Cyber Security Services Ltd:n toimesta.

Sähköinen kokonaisuus
Sähköinen kokonaisuus

Voit hyödyntää Sopimuskonetta, sähköistä allekirjoitusta (pankkitunnuksilla tai ilman), automaattista arkistointia ja tietopalvelurajapintoja samassa palvelussa.


Sopimustieto - Käyttäjien kiittämä palvelu

"Sopimustiedon palvelu on toiminut erittäin hyvin. Olemme tehneet monenlaisia sopimuksia ja asiakirjoja Sopimustiedolla. Erityisesti kausityöntekijöiden työsuhdeasiakirjoja on tehty paljon. Sähköisestä allekirjoituksesta on ollut iso apu, koska porukka liikkuu meillä paljon ja nimen voi saada sopimukseen tien päälläkin."

Elina Suikki, hankepäällikkö

"Palvelun käyttökokemus on ollut meillä erittäin hyvä! Sopimusten muoto on siisti ja toimiva. Myös palvelun automaatio on todella kätevä. Monet pienetkin jutut on mietitty kuntoon; esimerkiksi sopijakumppaneiden tiedot (y-tunnukset, osoitteet) päivittyvät sopimuksiin automaattisesti, mikä nopeuttaa paljon."

Jouko Pannula, Brand Toimitilat

"Sopimustieto on yksi parhaista verkkopalveluista, joita käytän! Sopimustieto on mahdollistanut täysin paikasta riippumattoman sopimusten hallinnan. Haluamme myös työskennellä mahdollisimman modernisti lean-ajattelun mukaan, joten tulostukset, postitukset, kassakaappisäilytykset ja jopa pdf:t tuntuvat antiikkisilta."

Ilona Kangas, General Manager